Partijgeschiedenis

De Lijst Brunssum Lokaal (LBL) is opgericht na de verkiezingen voor de gemeenteraad in  2022 als gevolg van het verbreken van beloften aan kiezers door een deel van de  partijen en helaas de strijd om baantjes. Dat is de juist de reden dat steeds meer mensen hun vertrouwen in de politiek en de overheid verliezen. Iets beloven en het niet doen, een slechte zaak.

Het initiatief voor het oprichten van LBL kwam van Servie L'Espoir, van 2018 t/m 2022 wethouder namens het PAK en daarvoor sinds 1990 raadslid voor de  Lijst Horselenberg en sinds 1994 voor het PAK.
 

Het PAK werd met Servie L'Espoir als lijsttrekker, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 en behaalde 5 van de 21 zetels.
 Een belangrijke verkiezingsbelofte was een blijvende samenwerking van de lokale partijen, die de voorgaande periode samen de coalitie vormden.

Lokaal, zodat je geen stalorders uit Den Haag krijgt, mensen mijdt die alleen de politiek in gaan voor hun eigen carrière en vooral de herindelingsdiscussie voorgoed begraaft, want de landelijke partijen waren in 2017 en 2018 voor een herindeling bij Heerlen! 
Ze vonden Brunssum de moeite niet meer waard om zelfstandig te blijven. Vier jaar later dan zeggen dat je lokaal landelijk bentvinden wij kiezersbedrog en onbetrouwbaar.

Voortzetting van een lokaal bestuur was nog in februari vlak voor de verkiezingen in 2022 door PAK,  Lijst Borger en BBB lijst Palmen bevestigd en na de verkiezingen goed mogelijk daar de lokale partijen samen een zetel winst (van 13 naar 14) behaalden.

Helaas was de Lijst Borger met de VVD en de PvdA al snel rond na de verkiezingen en werd de belofte lokaal door te gaan, vergeten en een meerderheid van het PAK besloot daaraan mee te werken. Blijkbaar is een wethouderspost belangrijker dan een belofte aan de kiezers.

Het verbreken van die belangrijke verkiezingsbelofte en de samenwerking met de VVD, die verwikkeld was in een integriteitskwestie en  ideologisch lijnrecht tegenover de noden van gewoner burgers  staat was voor veel PAK-leden onverteerbaar.

Een belofte moet je nakomen en niet de pluche, maar de mensen moeten voorop staan was ons moto hetgeen leidde tot de Lijst Brunssum Lokaal.

We gaan voor een eerlijke politiek waarbij beloftes ook waargemaakt moeten worden. Waarbij een zelfstandig Brunssum voorop staat en de gewone burgers uitgangspunt zijn en niet de elite. 

Raadswerk dient volksvertegenwoordiging te zijn en geen streven naar pluche, macht of winstbejag.

 

De twee gekozen raadsleden Servie L'Espoir en Piet Drenth besloten een partij te beginnen die daar aan voldoet  en kregen navolging van o.a. Math Houben, wethouder financiën namens het PAK in 2018 - 2022 en vele andere PAK-leden en burgers. Mensen die het waarderen dat er nog  principes gelden en beloftes nagekomen worden.

Samen gaan we voor een beter Brunssum in woord en daad!